Pnömatik Sistemlerde Şartlandırıcının Önemi
Tesisinizdeki havanın pnömatik iş makineleri ve aletlere ulamasında basınç ayarlayıcı ve yağlayıcı olarak, aynı zamanda havadaki suyu tutarak ekipmanlarınızı paslanma ve korozyonlara karşı koruyarak önemli görevler alan bağlantı elemanlarına şartlandırıcı ( ya da hava regülatörü ) denir.Şartlandırıcı tek bir parça ürün gibi gözüksede 4 farklı pnömatik parçadan oluşmaktadır.
Filtre; hattaki toz ve zerrecikleri tutar.
Yağlayıcı; ekipmanlarınızın belli bir periyotta yağlanmasını sağlar
Basınç ayarlayıcı; sistemden gelen havanın basıncını azaltır veya arttırır.
Manometre: sistemdeki ayarlanmış basıncın bar ya da psi olarak gösterilmesini sağlar
Kompresörünüzün hemen çıkışında kurutucu olsa da tesis içerisinde borularda dolaşım sağlayan hava dış ve boru hattı içerisindeki ısı farkından dolayı buharlaşmaya ve nemli hava üretimine sebep olur. Bu buharlaşma ve nem yağlama ekipmanlarınızda paslanma ya da korozyon yaratabilir. Yağlama ekipmanları her ne kadar yağ aktarımı sağlasalarda kendi kendilerini yağlayamazlar. Özellikle pnömatik motor düzenli olarak yağlanmaya ihtiyaç duyacağından şartlandırıcı kullanımı zorunludur. Şartlandırıcı hem pompanızı fazla basınçtan korur, hem kuru ve temiz bir hava gelmesini sağlar hem de tüm yağlama ekipmanlarınızın düzenli olarak yağlanmasını sağlar. Böylece ekipmanlarınızın ömrü uzar, güvenli ve performanslı bir yağlama imkanı sunar.
Tüm gres ve yağ pompaları maximum 8 bar basınçta çalışabilir şekilde tasarlanmıştır. Önerilen basıncın dışındaki hava kaynağı ekipmanlarınızı maliyeti yüksek arızalarla karşılaştırır. Yüksek basınç kaynaklı arızalar ekipmanlarınızı garanti kapsamı dışında bırakır.