Varil Pompası Hakkında

img

Varil Pompası Hakkında

Varil Pompası Hakkında…

Varil pompaları, sanayi ve diğer sektörlerde talep edilen pratik ve güvenli bir şekilde akışkan aktarmaya yarayan  ekipmanlarıdır.  Bu pompalar temiz yağ, atık yağlar, mazot ve dizel akaryakıt, çeşitli asitler, solventler ve başka kimyasallar gibi sıvı akışkanların bir noktadan diğer noktaya transferlerinde kullanılmaktadır. Transferin herhangi bir zorluk olmadan ve sayaç ilaveleri ile istenilen miktarda aktarılmasını sağlamaktadır. Varil pompası transferi sağlanacak akışkana göre farklı şekillerde tasarlanmıştır. Manuel (mekanik), pnömatik (havalı) ve elektrikli olmak üzere genelde 3 tip üretilmiştir.

Varillerdeki maddeleri elle veya devirerek istenen miktarda aktarmak zor olabilmektedir. Varil Pompası kullanılmadan aktarma yapıldığında aktarılan sıvılar ve kimyasallar gereksiz yere harcanıp ziyan edilebilmektedir. Bu sebeple sıvıları ve akışkanları daha güvenli ve temiz bir şekilde aktarıp transfer etmek gerekmektedir. Böylece transferi yapılmak istenen ürünler ziyan olmamakta ve çevre de temiz kalabilmektedir. Birçok sektörde birbirinden değişik akışkan maddenin transferi için çeşitli tiplerde ve ölçülerde varil pompası kullanmaktadır. Bunun sektörlere getirisi ise verimli ve hızlı bir iş akışı, sağlıklı, düşük maliyetli ve güvenli bir ortamdır.

Varil Pompası Nedir?

Varil pompası akışkan ve sıvı maddelerin kapalı kaplardan transfer edilmesi için tasarlanan bir araçtır. Varil boyunda borularla dizayn edilen pompalar varil pompası olarak adlandırılmaktadır. Transfer, aktarım yapılmak istenen akışkanın bulunduğu kapalı kaba bu pompa borusunun daldırılmasıyla yapılmalıdır. Varil pompaları pompa borusu ve pompa gövdesinden oluşmaktadır. Boru varilin içerisine konulmakta ve varilin içindeki sıvının pompa gövdesine aktarılmasını sağlamaktadır.

Varil pompalarının diğer pompalardan başlıca farkı pompa ana gövdesinin akışkanın dışında kalmasıdır. Varil pompaları farklı modellerde farklı çalışma prensipleri ile tasarlanmış yapılardadır. Varil pompaları kullanılan akışkan maddenin yapısı, malzeme özellikleri ve debi ihtiyacı gibi etkenlere göre değişkenlik gösterebilmektedir. İşletmelerin bu pompaları seçerken kullanışlı ve doğru akışkan için olduğuna dikkat etmeleri gerekmektedir. Kullanılacak akışkan madde yanıcı, aşındırıcı ve parlayıcı özellikte olduğunda hava motorlu ya da exproof elektrik pompa seçilmesi tavsiye edilmektedir. Varil pompası seçiminde malzeme uyumluluğu ve sızdırmazlık özelliğine mutlaka dikkat edilmelidir.

Varil Pompası Ne İşe Yarar?

Endüstriyel işletmeler atık yağ, mazot, asit, akaryakıt, boya, solvent ve başka kimyasal ürünlerin oldukça büyük bir bölümünü genel olarak varil, bidon ya da IBC tanklarla satın almaktadır. Bunların içerisinde yer alan maddeler genel olarak bidonlardan ya da konteynerlerden transfer edilmektedir. Bu maddeler tek seferde kullanılmak istendiğinde varil devrilerek aktarılmaktadır. Ya da varillerde yer alan maddeleri eğmeleri gerekmektedir. Bu yöntemler oldukça zordur ve istenilen miktarın aktarılmamasına sebep olabilmektedir. Ayrıca bunların sonucu riskli olabileceği gibi ürünün ziyan olmasına ve çevrenin kirlenmesine de yol açabilmektedir. Daha ileri boyutlarda ciddi sağlık sorunlarıyla da karşılaşma riski bulunmaktadır. Bu nedenle işletmelerin kimyasal madde aktarımı sağlarken yaşanabilecek riskleri azaltmak ya da ortadan kaldırmak için varil pompası kullanmaları gerekmektedir.

Varil pompası kullanımı güvenli ve rahat olduğu kadar süreci de hızlandırmaktadır. Ayrıca kimyasal maddeler her zaman tek seferde kullanılamamakta, kalan kısım depolama alanlarında muhafaza edilmektedir. Varil pompası kullanılarak aktarım yapılması bu noktada da doğru bir yöntem olarak kabul edilmektedir.

Varil Pompası Kullanım Alanları

Varil pompası; kullanılan alanın sağlıklı, güvenli ve hijyenik olması bakımından oldukça önemli bir araçtır. Bu özellikleri nedeniyle pek çok alanda kullanılmaktadır. Genel olarak endüstriyel işletmeler tarafından sık bir şekilde kullanıldığı bilinmektedir. En çok tercih edildiği alan ise endüstriyel üretim yapan fabrikalar, madeni yağ işletmeleri, kimya, petrokimya, enerji santrali, çimento, demir-çelik, rafineri, gıda, ilaç, kozmetik sektörlerinde de varil pompası kullanılabilmektedir.

Varil pompası genellikle asidik, parlayıcı, yanıcı, bazik, korozif ve alkali gibi akışkan maddelerin yer aldığı kaplarda kullanılmaktadır. Ancak bunların yanı madeni yağ, adblue, dizel akaryakıt, cam suyu ve gres maddelerin aktarımında da yararlanılmaktadır.

Varil pompalarının kimyasal maddelerin türü ve kullanılacak alana göre seçilmesi gerekmektedir. Gıda sektöründe yararlanılmak istendiğinde hijyenik ve paslanmaz türünün kullanılması tavsiye edilmektedir. Varil pompalarında en önemli parça vakum oluşturmayı sağlayan motordur. Yanıcı ya da patlayıcı akışkanların bulunduğu sektörlerin ATEX sertifikalı exproof motora sahip olan bir varil pompası kullanmaları gerekmektedir. Böylece olası büyük tehlikeli durumların önüne geçilebilmektedir.

Varil Pompası Nasıl Kullanılır?

Varil pompasının öncelikli olarak kullanım amacı kimyasal maddelerin yalnızca gerektiğinde kullanılmasını sağlamasıdır. Bu araç pompa borusu ve içerisinde bulunan pompa gövdesi olmak üzere iki farklı bölümden oluşmaktadır. Varilin içine daldırılan boru, akışkan maddelerin varil üzerine yerleştirilen pompa gövdesine iletilmesine yaramaktadır. Gövde içindeki çark, motorun sağladığı hareketle dönmekte ve pompa borusu girişinde vakum oluşmaktadır. Bu vakum aracılığıyla varildeki akışkan madde çekilmekte ve pompa çıkışına ulaşmaktadır.

İşletmeler varil pompası seçerken doğru motor tipi, pompa serisi ve ana pompa tipine dikkat etmelidir. Bu motorlar pnömatik, elektrilkli veya el ile hareket ettirilen manuel pompalardır Bunun yanı sıra pompanın kullanım alanı ve hangi amaçla kullanılacağı da göz önüne getirilmelidir. Aktarımı yapılmak istenen sıvı yanıcı ya da patlayıcı olduğunda patlamaya dayanıklı ya da hava tahrikli motorun seçilmiş olması oldukça önemlidir. Aktarılmak istenen maddenin ziyan olmaması, çevre güvenliği ve hijyeni için doğru vakum pompasının seçilmesi ve işlevine uygun bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir.

Sektörde 25 yıla yaklaşan bilgi birikimi, tecrübe ve donanımı ile çözüm ortağı olan ODAKSAN YAĞLAMA EKİPMANLARI AŞ, günümüz rekabet kuralları çerçevesinde hareket ederek, en doğru işletmeye en doğru ürünü sunarak, önce insan ve doğa anlayışını benimseyerek her geçen gün büyüyen potansiyeli ile hizmet vermektedir. Sektöründe oldukça geniş bir gruba hizmet veren  ODAKSAN AŞ. Karbon Ayak İzi için katkıda bulunmayı ilke edinerek yağlama ekipmanları, hortum sarma makaraları, elektik kablo makaraları, çevre güvenlik sızıntı taşkan paletleri ve sızdırmazlık elemanları gibi birçok ürünün işletmelere sunulmasına öncülük etmiştir.

 

DİĞER BLOG YAZILARI

img
Yağlama Hakkında Kısa Bilgiler
14.08.2023
Gres ve hidrolik yağlama neden önemlidir, nasıl uygulanır ?
DEVAMI
0
img
Kaşıkla Gres Pompası Doldurmaya Son verin !
14.08.2023
Artık el gres pompalarınızı pratik, hızlı, temiz ve güvenli bir şekilde doldurabilirsiniz ...
DEVAMI
0
img
PRESSOL YENI NESIL EL GRES TABANCALARI, GRES POMPALARI
20.02.2023
Profosyonel Ağır Hizmet El Gres Pompaları , Ergonomik tutamak, kaymaz, mükemmel güç aktarımı ve tutuşu, T-grip, optimize edilmiş kavrama ve optimize edilmiş basınç
DEVAMI
0
img
İKİNCİL MUHAFAZA VE KORUMA KAPLARI NEDİR?
2.03.2022
İkincil Muhafaza ve Koruma Kapları (Secondary Containments Pallets ) işletmenizde bir döküntü ve sızıntı durumunda oluşabilecek çevre kirliliğini, ürün kaybını engelleyerek güvenli çalışma ortamı sağlar. Aynı zamanda kayıpları önler
DEVAMI
12
img
PRESSOL HAVALI GRES POMPALARI İLE % 99 GRES AKTARIMI
9.08.2021
Gres kaplarınızda yağlarınız artık ziyan olmayacak . Özel tasarım alt vakum aparatı ve mükemmel sıyırma yeteneği planet ile benzersiz bir mühendislik.
DEVAMI
65
img
TAŞINDIK
1.05.2021
Sizlere daha güçlü çözüm ortağı olmak için taşındık. Aktürk Sanayi Dünyası No: 6 /B1-B2 Kurtkoy- Pendik - İSTANBUL
DEVAMI
47